18. septembra, 2019

Letos izjemno uspešno »Stičišče znanosti in gospodarstva« tudi na 52. MOS-u v Celju

Na »Stičišču znanosti in gospodarstva« so prejeli najvišja priznanja, celo dve zlati

Na 52. Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti v Celju, v »Stičišču znanosti in gospodarstva«, ki je projekt Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, so se že četrtič predstavile poglavitne raziskovalne inštitucije v Sloveniji. Na ogled so bile vrhunske tehnologije z različnih področij, kot so mehatronika, avtomatika, robotika, profesionalna elektronika, energetika, IT, bionika, nanotehnologija, vesoljske tehnologije, medicinske podporne tehnologije in drugo.

Poudarek na letošnji predstavitvi je bil na predstavitvi novih tehnologij, novih tehnoloških procesov, visokotehnoloških inovacij, novodobnih poklicev in sodobnih izobraževalnih programov. Letošnje »Stičišče« je bilo usmerjeno predvsem na področje mikro, bio in nanotehnologij ter vesoljskih tehnologij. Stičišče vsako leto predstavlja priložnost za promocijo slovenske znanosti, predvsem pa tudi priložnost za intenzivnejše sodelovanje med znanstveno in gospodarsko sfero. Vodja »Stičišča« je vsako leto Janez Škrlec, bivši član Sveta za znanost in tehnologijo Republike Slovenije. V okviru »Stičišča znanosti in gospodarstva« je bila predstavljena tudi inovacija prototip ovčje ovratnice za odganjanje volkov. Inovacija je plod slovenskega znanja in sicer Biotehniške fakultete iz Ljubljane in Fakultete za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani. Inovacija je še toliko bolj pomembna zdaj, ko se Slovenija srečuje s problemom volkov.

Svoje delo in znanstvena dognanja so na MOS-u predstavili: Institut “Jožef Stefan”, Kemijski inštitut, Univerza v Mariboru, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko – UM, Fakulteta za elektrotehniko UL, Fakulteta za strojništvo – UL in UM, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede UM, Višja in visoka strokovna šola za bioniko na Ptuju, Slovensko Inovacijsko Stičišče Evropsko Gospodarsko Interesno Združenje (SIS EGIZ), Center za prenos tehnologij in inovacij na IJS (CTT IJS) in številni drugi, ter visokotehnološka podjetja: Skylabs d.o.o, EKOSEN d.o.o, EUREL d.o.o., RLS d.o.o, PS d.o.o iz Logatca, Miel Elektronika d.o.o, MyCol d.o.o , ADD ProS d.o.o, Nanotul d.o.o, INEA d.o.o in drugi.

Letos je strokovna komisija Celjskega sejma »Stičišču znanosti in gospodarstva« podelila posebno priznanje za celovito predstavitev novih tehnologij in tehnoloških procesov ter primerov dobre prakse povezovanja znanosti in gospodarstva. Zlato priznanje pa je letos v okviru »Stičišča znanosti in gospodarstva« prejel Kemijski inštitut iz Ljubljane za nanotehnološki proces priprave katalizatorjev za boljše in cenejše vodikove gorivne celice. Zlato priznanje je prejel tudi Janez Škrlec, Razvojna raziskovalna dejavnost, za inovacije na področju bionike v povezavi s tehnološkim svetom sodobne medicine.

MIZŠ

Obisk mladih na razstavnem prostoru Stičišča znanosti in gospodarstva na MOS