Evropska kampanja in okrogla miza o valorizaciji znanja v okviru 16. ITTC in Meseca znanosti

Evropska kampanja in okrogla miza o valorizaciji znanja v okviru 16. ITTC in Meseca znanosti.

16. Mednarodna konferenca o prenosu tehnologij | Sekcija za povezovanje znanstvene in šolske sfere

16. Mednarodna konferenca o prenosu tehnologij | Sekcija za povezovanje znanstvene in šolske sfere

Video o Institutu “Jožef Stefan”

Video o Institutu “Jožef Stefan” in njegovem vplivu na družbo in gospodarstvo.

Video o Institutu “Jožef Stefan” ter njegovih ERC projektih

Video o IJS ter vrhunskih raziskavah, ki jih raziskovalci IJS izvajajo v okviru projektov Evropskega raziskovalnega sveta (ERC; European Research Council).

Zdravje – priložnosti za sodelovanje podjetij z Institutom ”Jožef Stefan”

Pregled tehnologij in raziskav na Institutu ”Jožef Stefan” na področju zdravja, ki so primerna za slovenska in mednarodna podjetja.

Digitalno – priložnosti za sodelovanje podjetij z Institutom ”Jožef Stefan”

Pregled tehnologij in raziskav na Institutu ”Jožef Stefan” na digitalnem področju, ki so primerna za slovenska in mednarodna podjetja.

Zelene tehnologije – 1. del – priložnosti za sodelovanje podjetij z Institutom ”Jožef Stefan”

Pregled tehnologij in raziskav na Institutu ”Jožef Stefan” na področju zelenih tehnologij, ki so primerna za slovenska in mednarodna podjetja.

Zelene tehnologije – 2. del – priložnosti za sodelovanje podjetij z Institutom ”Jožef Stefan”

Pregled tehnologij in raziskav na Institutu ”Jožef Stefan” na področju zelenih tehnologij, ki so primerna za slovenska in mednarodna podjetja.

Pogled v znanost: Konzorcij za prenos tehnologij iz JRO v gospodarstvo

Dr. Marijan Leban, sodelavec Centra za prenos tehnologij in inovacij na Institutu ”Jožef Stefan” je v radijski oddaji Pogled v znanost na tretjem programu Radia Slovenija v ponedeljek, 27. junija 2022, predstavil uspešno izvedbo projekta Konzorcij za prenos tehnologij iz JRO v gospodarstvo (KTT) in vlogo pisarn za prenos tehnologij na javnih raziskovalnih organizacijah pri povezovanju raziskovalne in poslovne skupnosti. Posnetek je dostopen na spletni povezavi.

Povezovalni sestanek med raziskovalci RIKEN in IJS

Konec maja 2022 je v organizaciji Centra za prenos tehnologij in inovacij potekalo srečanje med raziskovalci japonskega RIKEN in slovenskega Instituta ”Jožef Stefan”, v okviru katerega sta oba instituta predstavila raziskovalna področja in možnosti medsebojnega sodelovanja.

Razvoj čistega proizvodnega procesa za keramične tlačne senzorje

KEKO oprema d.o.o., proizvajalec elektronske opreme iz Slovenije, je vodilni v proizvodnji strojev za proizvodnjo večplastnih pasivnih keramičnih komponent. Podjetje je tudi proizvajalec LTCC materialov in opreme za proizvodnjo večplastnih keramičnih komponent.

V projektu so razvili inovativen visokotemperaturni senzor tlaka na osnovi tehnologije LTCC za temperature do 250°C.  Dosegli so zelo zahteven cilj in uspeli izdelati miniaturni senzor tlaka z manjšo porabo energije in z manjšo količino materialov, kot bi jih potrebovali za izdelavo konvencionalnega keramičnega senzorja tlaka.

Rezultati so bili doseženi v sodelovanju z Institutom »Jožef Stefan«, Odsekom za elektronsko keramiko, Slovenija in Hahn-Schickard-Gesellschaft für angewandte Forschung e.V| Stuttgart, Nemčija. Odsek za elektronsko keramiko na Institutu »Jožef Stefan« je pod taktirko prof. dr. Barbare Malič, vodje odseka, razvil inovativno visokotemperaturno keramično tlačno tipalo, ki temelji na tehnologiji LTCC za temperature do 250°C.

Center za prenos tehnologij in inovacij na Institutu »Jožef Stefan« je podjetje KEKO oprema d. o. o. povezal s komplementarnim tehnološkim centrom Hahn-Schickard, podprl sodelovanje partnerjev v fazi prijave za financiranje, zagona in izvedbe projekta, pripravo končnega poročila o izvedbi projekta in zgodbe o uspehu projekta. Center za prenos tehnologij in inovacij je partner v projektu KET4CleanProduction preko katerega je bilo sodelovanje KEKO oprema, IJS in nemškega partnerja finančno in vsebinsko podprto.

Točka preloma: “Od raziskav do proizvodnje”

Vabljeni k ogledu oddaje TV Slovenija Točka preloma, kjer raziskovalci ter strokovnjaki s področja prenosa tehnologij iz javnih raziskovalnih organizacij v gospodarstvo, osvetlijo izzive s katerimi se srečujejo javne raziskovalne organizacije ter ustanovitelji zagonskih in odcepljenih podjetji. Aktivnosti in načrte na tem področju sta za Institut “Jožef Stefan” predstavila doc. dr. Gregor Primc, Odsek za tehnologijo površin, soustanovitelj odcepljenega podjetja Plasmadis d. o. o. in dr. Špela Stres, vodja Centra za prenos tehnologij in inovacij na Institutu “Jožef Stefan”. Izjavo si lahko ogledate na tej povezavi.

Pocenitev proizvodnje, zmanjšanje izdelka ter okolju bolj prijazna proizvodnja čistilnih naprav

Hrvaško podjetje Bor plastika, ki proizvaja čistilne naprave za odpadne vode, je iskalo možnost razvoja novega proizvoda, ki bi jim omogočili povečanje prodaje ob zmanjševanju proizvodnih vplivov na okolje. V Centru za prenos tehnologij in inovacij Instituta “Jožef Stefan” (CTT IJS) smo podjetje povezali s slovenskimi in portugalskimi raziskovalci ter pomagali pri uspešni prijavi na razpis za sredstva pilotnega programa KET4CleanProduction. Rezultat sodelovanja je bil hiter razvoj nove tehnologije, ki je dosegla zastavljene cilje ter omogočala povečanje učinkovitosti čistilne naprave, njeno fizično pomanjšanje ter zmanjšanje vpliva proizvodnje na okolje. 

Kaj so za podjetje naredili na Institutu “Jožef Stefan”?

Sodelavci Odseka za sisteme in vodenje (E-2) Instituta “Jožef Stefan” so pod vodstvom dr. Nadje Hvala sodelovali z znanjem na področju modeliranja procesov čistilnih naprav. Modeliranje se na tem področju pogosto uporablja, saj so sistemi čiščenja odpadnih voda zapleteni in jih težko razumemo ter optimalno vodimo. V projektu so s pomočjo modeliranja določili kako je potrebno prilagoditi naprave za čiščenje odpadnih voda, ki jih proizvaja podjetje Bor-plastika, v primeru, da bi uvedli tako imenovano MBBR tehnologijo – reaktorje s plavajočimi nosilci. V tem primeru se v procesne reaktorje vnesejo majhni plastični nosilci, na katere se kot biofilm pritrdijo bakterije, ki čistijo odpadno vodo. S pomočjo modeliranja so za MBBR tehnologijo določili različne vrednosti ter jih primerjali z uveljavljeno tehnologijo aktivnega blata. Na primer: končno kvaliteto očiščene odpadne vode, volumen posameznih reaktorjev, pogoje obratovanja, kot so prezračevanje, proizvodnja blata, itd.

Kaj smo naredili na CTT IJS?

Sodelovanje je bilo podprto s strani Centra za prenos tehnologij in inovacij na Institutu “Jožef Stefan”, ki je pomagal pri vzpostavitvi kontakta hrvaškega podjetja s portugalskimi in slovenskimi raziskovalci, pri pripravi skupne projektne prijave ter pri oblikovanju in podpisu dogovora o sodelovanju med vsemi partnerji.

Ustanovitev Evropskega inovacijskega sveta ponuja nove priložnosti za raziskovalce

Z začetkom dela Evropskega inovacijskega sveta (EIC) se odpirajo nove priložnosti za raziskovalce. Oglejte si video nagovor EIC National Champion dr. Špele Stres. Več o podpori vašemu raziskovanju, ki vam jo lahko nudi EIC, si preberite na spletni strani.

Mladi upi april 2021

Dvakrat letno organiziramo podjetniško izobraževanje za mlade raziskovalce, poimenovano “Mladi upi”. Vabimo vas, da si posnetek pogledate na tej povezavi.

Dan odprtih vrat Instituta “Jožef Stefan” 27. 3. 2021 / na daljavo

Vabljeni k ogledu posnetkov Dneva odprtih vrat, ki se je odvijal v soboto 27. 3. 2021.

1. Snov, internet, biotehnologija

Programski sklop 1.1: Vprašanja o vesolju, življenju in sploh vsem (F3 – Odsek za tanke plasti in površine; F1 – Odsek za teoretično fiziko; F5 – Odsek za fiziko trdne snovi)

Programski sklop 1.2: Majhno je pomembno (F2 – Odsek za fiziko nizkih in srednjih energij; CEMM – Center za elekt. mikroskopijo in mikroanalizo; F4 – Odsek za tehnologijo površin)

Programski sklop 1.3: Gradimo sodobni svet (K9 – Odsek za raziskavo sodobnih materialov; E5 – Laboratorij za odprte sisteme in mreže; B3 – Odsek za biotehnologijo)

2. Biologija, kemija, fizika

Programski sklop 2.1: Od atoma do molekule, od molekule do življenja (F7 – Odsek za kompleksne snovi; K3 – Odsek za fizikalno in organsko kemijo; B2 – Odsek za molekularne in biomedicinske znanosti)

Programski sklop 2.2: Od Higgsovega bozona do največjih izzivov sodobne družbe ( F9 – Odsek za eksperimentalno fiziko osnovnih delcev; K7 – Odsek za nanostrukturne materiale; B1 – Odsek za biokemijo, molek. in strukturno biologijo)

Programski sklop 2.3: Kjer se igrajo roboti in dogajajo čudeži (E1 – Odsek za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko; ŠEK – Šola eksperimentalne kemije)

3. Znanje, sistemi, materiali, okolje

Programski sklop 3.1: Ali smo (naj)pametnejši? (K8 – Odsek za sintezo materialov; E9 – Odsek za inteligentne sisteme; E2 – Odsek za sisteme in vodenje)

Programski sklop 3.2: Življenje v čipih, čipi za življenje (F6 – Odsek za plinsko elektroniko; K5 – Odsek za elektronsko keramiko; E6 – Odsek za komunikacijske sisteme)

Programski sklop 3.3: Stičišče naravnega in digitalnega (O2 – Odsek za znanosti o okolju; E7 – Odsek za računalniške sisteme; E8 – Odsek za tehnologije znanja)

4. Energija

Programski sklop 4: Jedrska tehnologija (ICJT – Izobraževalni center za jedrsko tehnologijo Milana Čopiča; F8/RIC – Odsek za reaktorsko fiziko in RIC Reaktorski infrastrukturni center, TRIGA Mark II; R4 – Reaktorska tehnika)

Otroška poročevalka obiskala Institut “Jožef Stefan”

Pred Dnevom odprtih vrat Instituta “Jožef Stefan” 27. 3. 2021 nas je za oddajo Infodrom Televizije Slovenija obiskala otroška poročevalka Mila. Prispevek si lahko ogledate v spletnem arhivu RTV Slovenija.

Ljudje v znanosti, znanost v ljudeh

Institut “Jožef Stefan” je za oddajo Dobro jutro obiskala ekipa Televizije Slovenija. Vabljeni k ogledu prispevka.

Evropski inovacijski svet – povežite se v mrežo odličnosti

Video poslanica vodje Centra za prenos tehnologiji in inovacij na Institutu “Jožef Stefan”, ki je tudi EIC National Champion. O EIC si lahko preberete več na spletni strani EIC.

Intervju z vodjo Centra za prenos tehnologij in inovacij na Institutu “Jožef Stefan”

Vabljeni, da prisluhnete intervjuju dr. Špele Stres o povezovanju gospodarstva in akademske sfere za 3. program Radia Slovenija – program Ars: oddaja Pogled v znanost

Posvet Slovenske akademije znanosti in umetnosti: “Integracija slovenskega inovacijskega okolja”

Aktualne ukrepe Evropske komisije in dobre prakse iz tujine so v okviru prve polovice okrogle mize v angleščini »Weaving the Innovation System Together« predstavili eminentni predstavniki Evropske komisije, Univerze v Cambridgu in agencije DARPA/ARPAe iz Združenih držav Amerike.

V drugem delu vas vabimo k poslušanju kako in zakaj si slovenski strokovnjaki, ključni predstavniki slovenskega podpornega okolja, iz različnih ministrstev, agencij, raziskovalne sfere, gospodarstva in ponudnikov podpornih storitev zamišljajo inovacijski sistem ter na kakšen način je prepleten.

Pogled na leto 2020

Center za prenos tehnologij in inovacij v letu 2020

Mladi upi 2020: Dr. Alison Campbell o dobrih praksah pri prenosu tehnologije v gospodarstvo

Delavnice Mladi upi, ki jih organizira Center za prenos tehnologij in inovacij na Institutu “Jožef Stefan”, so namenjene mladim podjetniško mislečim raziskovalcem, doktorantom ali postdoktorantom, zaposlenim v javnih raziskovalnih organizacijah, in drugim skupinam v procesu načrtovanja ali razvoj tehnologije za trženje v okviru podjetja ali licence za industrijo.

Dr. Alison Campbell je strokovnjakinja na področju prenosa tehnologij in direktorica Knowledge Transfer Ireland (KTI), ki je mladim upom predstavila predavanje v angleščini z naslovom: “Good practices of knowledge transfer – Introducing young researches to industry”.

O ravnotežju pri prenosu znanja iz javnih raziskovalnih organizacij

Na povabilo Centra za prenos tehnologij in inovacij smo 12. 11. 2020 na Institutu ”Jožef Stefan” gostili dr. Alison Campbell, mednarodno strokovnjakinjo s področja prenosa tehnologij iz irske organizacije Knowledge Transfer Ireland. V okviru predavanja “Prenos znanja – občutljivo ravnotežje“, ki je potekalo v angleščini, je predstavila poslanstvo javnih raziskovalnih organizacij na področju prenosa znanja in kaj vse moramo pri tem upoštevati, kateri so glavni kanali za prenos znanja in kako so medsebojno uravnoteženi, obenem pa tudi o elementih, ki vplivajo na uspešen prenos ter pregled aktualnih trendov.

Vabilo k sodelovanju za ITTC Nagrado za najboljšo inovacijo v JRO

CTT vsako leto organizira Mednarodno konferenco za prenos tehnologij. Oglejte si povabilo raziskovalcem, da se prijavijo na nagrado, ki jo podeljujemo za najboljšo inovacijo na javnih raziskovalnih organizacijah.

Osnove zaščite intelektualne lastnine

Sodelavec Centra za prenos tehnologij in inovacij (CTT), Tomaž Lutman, za raziskovalce Instituta “Jožef Stefan” predstavi osnove zaščite intelektualne lastnine in oriše del ponudbe licenčne skupine CTT.

Predstavitev mednarodnega sodelovanja raziskovalcev IJS s portugalskim podjetjem ChemiTek na projektu KET4CelanProduction

Center za prenos tehnologij in inovacij na IJS sodeluje pri projektu KET4CleanProduction v okviru katerega povezujemo podjetja in raziskovalce. Oglejte si video, ki prikazuje sodelovanje raziskovalcev IJS s portugalskim podjetjem ChemiTek.

Portugalsko podjetje ChemiTek je med sodelovanjem z raziskovalci IJS in International Iberian Nanotechnology Laboratory (INL) pridobilo tehnološke rešitve o uporabi hidrofobnih aditivov, pripravi nanodelcev s hidrofobnim obnašanjem, pripravi površinskega premaza z dobrimi oprijemljivimi in korozijskimi lastnostmi.
Sodelovanje je bilo podprto s strani Centra za prenos tehnologij in inovacij ob vzpostavitvi kontakta, pripravi skupne prijave podjetja in raziskovalcev na Ket4CleanProduction finančna sredstva ter pri podpisu dogovora o sodelovanju.

Mednarodno sodelovanje raziskovalcev Instituta Jožef Stefan s češkim podjetjem Pardam

Center za prenos tehnologij in inovacij na IJS sodeluje pri projektu Ketgate v okviru katerega povezujemo podjetja in raziskovalce. Oglejte si video, ki prikazuje sodelovanje raziskovalcev IJS s češkim podjetjem Pardam.

Raziskovalci Odseka za raziskave sodobnih materialov (K9) so za podjetje testirali antimikrobne lastnosti njihovih izdelkov. Podjetju so analize omogočile nadaljnji razvoj njihovih produktov. Sodelovanje je bilo podprto s strani Centra za prenos tehnologij in inovacij ob vzpostavitvi kontakta, pridobivanju KETGATE finančnih sredstev in pri podpisu dogovora o sodelovanju.

Člani Obrtno-podjetniške zbornice na obisku pri raziskovalcih na Institutu “Jožef Stefan”

Januarja 2017 smo s partnerji organizirali obisk članov Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) na IJS.

Znanstival 2016 – spodbujanje radovednosti otrok za znanost

Znanstival na IJS, 2016 je festival namenjen spodbujanju radovednosti in ustvarjalnosti ter promociji izobraževanja in znanosti.

Programi za poučevanje naravoslovno-tehničnih predmetov v gimnazijah in srednjih šolah

V okviru projekta STEM4YOUTH smo v sodelovanju z raziskovalnimi odseki IJS izdelali posamezne programe za poučevanje naravoslovno-tehničnih predmetov v gimnazijah in srednjih šolah. Poleg posnetkov so za dijake in mentorje pripravljeni tudi delovni listi, ki jih vodijo skozi naloge.

Kemija v nanotehnologiji: Preizkus sončnih krem in fotokatalitični test. Program je pripravil Odsek za nanostrukturne materiale (K7) na IJS. Delovni listi: mentorji, dijaki.

Kemija v računalništvu: Piezoelektrični materiali. Program je pripravil Odsek za elektronsko keramiko (K5) na IJS. Delovni listi: mentorji, dijaki.

Energija in okolje: Sončne celice ter vetrna turbina. Program je pripravil Center za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij (CT3) na IJS. Delovni list za mentorje in dijake.

Kemija v transportu: Korozija aluminija oziroma njegovih zlitin. Program je pripravil Odsek za fizikalno in organsko kemijo (K3), dr. Peter Rodič. Delovni listi: mentorji, dijaki.

Kemija v športu; video 1: Superhidrofobne prevleke na aluminiju za aplikacije v športu. Program je pripravil Odsek za fizikalno in organsko kemijo (K3), dr. Peter Rodič. Delovni listi: mentorji, dijaki.

Kemija v športu; video 2: Superhidrofobne prevleke na aluminiju za aplikacije v športu. Program je pripravil Odsek za fizikalno in organsko kemijo (K3), dr. Peter Rodič. Delovni listi: mentorji, dijaki.

Kemija v medicini: Mikroorganizmi v/na vsakodnevnih predmetih in difuzijski antibiogram. program je pripravil Odsek za biokemijo, molekularno in strukturno biologijo (B1) na IJS. Delovni listi: mentorji, dijaki.

Kemija v kmetijstvu: Določanje količine vitamina C v hrani. Program je pripravil Odsek za biokemijo, molekularno in strukturno biologijo (B1) na IJS. Delovni listi: mentorji, dijaki.

Recikliranje: Aluminijeve zračne baterije za enostavnejšo reciklažo Program je pripravil Odsek za fizikalno in organsko kemijo (K3), dr. Peter Rodič, IJS. Delovni listi: mentorji, dijaki.

Kemija v proizvodnji: Korozija železa v kloridnem mediju. Program je pripravil Odsek za fizikalno in organsko kemijo (K3), dr. Peter Rodič, IJS. Delovni listi: mentorji, dijaki.

Dodatne video vsebine