Ste se vedno spraševali, kaj znanstveniki na Institutu »Jožef Stefan« raziskujejo?
Si želite ogledati čisto pravi raziskovalni laboratorij?
Vas zanima pogovor z znanstvenikom Instituta »Jožef Stefan«?
Si šolar ali dijak in te zanimajo naravoslovne vede, ne veš pa, kaj lahko pomeni kariera v znanosti?

Obiščite nas na Dnevu odprtih vrat!

Na Institutu “Jožef Stefan” vsako leto organiziramo tradicionalne Štefanove dneve, ki običajno potekajo konec marca, saj 24. marca praznujemo obletnico rojstva velikega slovenskega znanstvenika, Jožefa Stefana. V okviru Štefanovih dni poteka tudi Dan odprtih vrat Instituta “Jožef Stefan”, ki ga organizira Center za prenos tehnologij in inovacij v sodelovanju z raziskovalnimi odseki Instituta. Obiskovalci lahko izbirajo med številnimi programi obiskov in si ogledajo tako laboratorije na Jamovi cesti kot tudi Reaktorski center, kjer oglede omogoča in organizira Izobraževalni center za jedrsko tehnologijo (ICJT).

      

Dan odprtih vrat – Informacije za obiskovalce

Dan odprtih vrat se s prvimi ogledi začne ob 9:00, zadnje skupine pa s seboj po Institutu popeljemo ob 13:00; v vmesnem času se bodo vodeni ogledi začenjali ob polni uri. Vsak ogled v okviru posameznega programa traja eno uro.

Predhodna prijava ni potrebna, vsi obiski pa so brezplačni.

Parkiranje osebnih vozil in avtobusov na površinah Instituta ni mogoče. Avtobusi, ki pripeljejo šolarje, lahko zapeljejo na glavno parkirišče, da se omogoči varen izstop.

Prosimo za dosledno upoštevanje varnostnih navodil, danih s strani osebja IJS, še posebej laboratorijskega osebja.

Prosto sprehajanje po laboratorijih instituta zaradi varnostnih razlogov ni dovoljeno, zato prosimo, da se držite skupine. Učitelje in starše prosimo za pomoč pri zagotovitvi upoštevanja varnostnih navodil.
Fotografiranje v prostorih IJS in na zunanjih površina IJS je brez pisnega soglasja prepovedano. Za razumevanje se zahvaljujemo!

Prosimo, oglejte si podrobnejša navodila za obisk:

Individualni obiskovalci

Teden odprtih vrat – Informacije za obiskovalce

Organizirane skupine vabimo, da nas poleg sobote ob predhodni najavi obiščejo tudi med Štefanovimi dnevi.

Prosimo, oglejte si podrobnejša navodila za obisk:

Skupine in šole

Izjave obiskovalcev

DAN ODPRTIH VRAT IJS 2023 – KO SE ZNANOST PRIBLIŽA LJUDEM

V počastitev spomina na slavnega slovenskega fizika Jožefa Stefana, po katerem nosi ime največji raziskovalni inštitut v Sloveniji, so v tednu od 20. do 25. marca 2023 potekali 31. Dnevi Jožefa Stefana, ki so namenjeni popularizaciji znanosti, predvsem s področja naravoslovnih in tehniških znanosti ter znanosti o življenju. Živahno dogajanje na Institutu »Jožef Stefan« se je sklenilo na deževno soboto z Dnevom odprtih vrat, ko se je ogledov laboratorijev in zanimivih predstavitev v prostorih Instituta na Jamovi/Teslovi ulici v Ljubljani in na Reaktorskem centru v Podgorici pri Ljubljani udeležilo preko tisoč obiskovalcev na vsaki lokaciji. Obiskale so nas družine, osnovnošolske in srednješolske skupine, študenti, upokojenci in tudi mnogi tujci. V pogovoru z obiskovalci smo zbrali njihove vtise, zato utrip tega dne predstavljamo skozi njihove oči. Več tukaj

Spodaj navajamo še nekaj vtisov obiskovalcev, ki so obiskali Dan odprtih vrat prejšnja leta:

Milica, Miha, Ana in Julija

Na Dan odprtih vrat IJS smo prišli zaradi otrok, da si skupaj ogledamo aktivnosti, ki potekajo na Institutu. Letos smo prišli že drugo leto zaporedoma. Naprej smo si ogledali šolo eksperimentalne kemije, potem pa tudi robotiko ter biokemijo. Naša želja je, da si vsako leto ogledamo nekaj drugega in na ta način pritegnemo zanimanje najinih otrok z namenom dolgoročnega načrtovanja njune poklicne poti. Drugo leto se ponovno vidimo.

Matevž in Nataša

Ogledala sva si kemijo, nano delce, umetne inteligence, vodene sisteme. Zelo je bilo simpatično in luštno. Mogoče bi omenil le, da je bilo malce premalo časa, ker vse te predstavitve porajajo še več vprašanj kot pa odgovorov, zato bi bilo dobro imeti morda dodatnih 10 min časa še za vprašanja obiskovalcev. Sicer pa je bil obisk izredno pozitivna in lepa izkušnja in nama je žal da sva šele na 26. ponovitvi Dneva odrtih vrat IJS Inštitut obiskala prvič.

Kristina

Za Dan odprtih vrat na IJS sem izvedela od kolega, ki je iskal informacijo na spletu, kaj obiskati z otroci. In sem potem prišla tudi jaz. Najbolj zanimivo mi je bilo pri ogledu plazme in mikroskopov (vrstični mikroskop) saj prihajam iz fotografskih področja in mi je optika zelo blizu. Všeč mi je bilo, da so bile predstavitve pripravljene zelo laično, zato so bile tudi razumljive, hkrati pa je bilo dovolj strokovno, da smo z obiskom izvedeli tudi nekaj novega. Všeč mi je, ker z Dnevom odprtih vrat pokrivate vse starostne skupine in vsak lahko najde nekaj zase. V moji mladosti, ko so me zelo zanimali mikroskopi, me žal ni znal nihče usmeriti oz. mi povedati, da obstajajo možnosti ogledov laboratorijev. In če bi že takrat imela možnost priti na ogled, bi se zavedala vseh svojih možnosti in bi mogoče izbrala drugačno izobraževalno oz. poklicno pot. Navdušena sem bila pri ogledih nad tem, kaj vse je tudi v Sloveniji možno raziskovat in predvsem, da tudi v Sloveniji obstajajo možnosti. Mogoče mi je žal le to, da je premalo časa za oglede in bi predlagala, da to organizirate večkrat letno.

Mateja z družino in družbo

Na obisku je bilo super saj smo si uspeli ogledati večino pripravljenih programov. Udeležili smo se ga predvsem zaradi otrok, ki se ukvarjajo s problemom poklicne orientacije in mislim, da ste jim s predstavitvami odprli nove možnosti za ustrezno odločitev. Novico o Dnevu odprtih vrat smo zasledili na Facebooku. Vse je bilo super organizirano, ne samo obiski in ogledi odsekov ampak tudi organizacijsko, da ste prijazno sprejeli, nas, zamudnike in ste nas popeljali na želen odsek, ter imeli urejeno parkirišče za obiskovalce, itd. Edino težavo, ki smo jo imeli je bila, da smo zaradi daljšega programa zamudili avtobus na Reaktor. Mogoče bilo smiselno namesto 3 programov po 20 minut izvesti le dva po 25 minut.

V primeru vprašanj nam pišite na tehnologije@ijs.si. Z veseljem vam bomo pomagali!