Na Centru za prenos tehnologij in inovacij raziskovalcem odsekov Instituta “Jožef Stefan” nudimo pomoč in nasvete pri ustanavljanju novih podjetij. Cilj, ki ga Center za prenos tehnologij in inovacij zasleduje pri dogovarjanju o formalnih obvezah med Institutom “Jožef Stefan” in podjetjem, je, da se novoustanovljenemu podjetju omogoči preboj na trg, sekundarni cilj pa je prihodek Instituta iz naslova licenčnine.
 
Za vzpodbujanje podjetništva med raziskovalci je izrednega pomena osveščanje o vseh vidikih, ki vplivajo na ustvarjanje priložnosti za tržni preboj inovacij. Stanje intelektualne lastnine in možnosti njene zaščite, vrednost izdelka za kupca in konkurenčne prednosti, stanje na trgu in nenazadnje pričakovana dobičkonosnost ter potencial rasti so le nekateri od pomembnih elementov, na katere moramo biti še posebej pozorni pri razvoju podjetniške ideje.
 
Pri ustanavljanju novih podjetij raziskovalcem z odsekov Instituta “Jožef Stefan” nudimo:
 

  • tedenske govorilne ure;
  • podporo pri zavarovanju intelektualne lastnine;
  • podporo pri pripravi ustrezne dokumentacije in izvedbi postopkov na Institutu;
  • pomoč pri pripravi poslovnih načrtov za nova podjetja;
  • organiziramo raznovrstne izobraževalne delavnice in izbore inovacij z največjim gospodarskim potencialom v okviru Mdnarodne konference za prenos tehnologij, kjer s priznanimi strokovnjaki (običajno iz vrst tveganega kapitala) ocenjujemo tržni potencial predlaganih tehnologij in spodbujamo raziskovalce k razmisleku o poslovnih priložnostih.

 
 

Pojmovnik

Spin-off je podjetje, ki nastane na podlagi intelektualne lastnine, razvite na univerzi/inštitutu, razvoj pa je bil financiran z javnimi sredstvi; podjetje je na podlagi vložka IL in/ali drugih kapitalskih vložkov v solastništvu univerze ali inštituta.
 
Spin-out je podjetje, ki nastane na podlagi intelektualne lastnine, razvite na univerzi/inštitutu, razvoj pa je bil financiran z javnimi sredstvi; univerza/inštitut daje podjetju licenco za IL; podjetje je v 100-odstotni lasti investitorjev, ki so/niso zaposleni na univerzi/inštitutu.
 
Start-up je podjetje, nastalo na podlagi ideje, katere nastanek ni povezan z javnimi sredstvi; lastniki podjetja niso zaposlitveno povezani z univerzo/inštitutom (so npr. študenti).
 
 

Koristne povezave

Za vas pa smo pripravili tudi obširen nabor koristnih povezav, ki vam lahko pomagajo pri vašem delu.
 
 
Koristne povezave
 
 
 
 

V primeru vprašanj nam pišite na tehnologije@ijs.si. Z veseljem vam bomo pomagali!