12. novembra, 2019

Obisk kitajske delegacije iz province Liaoning 17. 10. 2019, Ljubljana

Šest-članska kitajska delegacija iz province Liaoning je 17.10.2019  na predlog Kitajske gospodarske zbornice v Sloveniji obiskala Institut ”Jožef Stefan”. Državniško (pokrajinsko) in znanstveno-tehnološko delegacijo je vodil vice – guverner province, g. Lu Ke.

Provinca  Liaoning (43 milijonov prebivalcev) je po površini ena manjših, a najbolj industrializiranih kitajskih regij, v kateri imajo sedež vodilni kitajski raziskovalni instituti za robotiko, keramiko in kemijo-fiziko. Nemčija je največji industrijski in gospodarski partner podjetij v provinci.

Delegacijo province Liaoning je sprejel prof. dr. Jadran Lenarčič, direktor Instituta ”Jožef Stefan”. Kitajski gosti so obiskali Raziskovalni odsek za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko ter Raziskovalni odsek za raziskave sodobnih materialov.

Vodja kitajske delegacije je izrazil pripravljenost za razvojno-raziskovalno sodelovanje raziskovalcev in institucij iz kitajske province Liaoning z raziskovalci na IJS na večini raziskovalnih področij, direktor IJS pa je to pripravljenost pozdravil.

Po obisku delegacije je Center za prenos tehnologij in inovacij na IJS s priporočilom Kitajske gospodarske zbornice v Sloveniji navezal stik z Znanstvenim in tehnološkim sektorjem v pokrajinski upravi, ki bo podpiral sodelovanje med kitajskimi in slovenskimi raziskovalci.