20. januarja, 2021

Center za prenos tehnologij in inovacij v letu 2020

Ob izteku leta 2020, ki je bilo zaradi epidemioloških razmer bistveno drugačno kot poprejšnja, smo na Centru za prenos tehnologij in inovacij vnovič naredili pregled naših aktivnosti pri povezovanju raziskovalcev Instituta ”Jožef Stefan” z gospodarstvom.

Med drugim smo pomagali pri ustanovitvi že enajstega odcepljenega podjetja, dvanajstič zapored smo nagradili projekt z največjim tržnim potencialom z javnih raziskovalnih organizacij, trinajstič pripravili Mednarodno konferenco o prenosu tehnologij, obenem pa smo prvič podelili prestižni nagradi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) posameznici in podjetju.

Leto je bilo zaznamovano z mejnikom 100 sklenjenih dolgoročnih mednarodnih sodelovanj raziskovalcev in slovenskih podjetij, kar je tudi rezultat že skupno več kot 300 uvodnih sestankov s slovenskimi podjetji. O možnostih sodelovanja z Institutom smo izdali obsežno zbirko vloženih patentov v obdobju med letoma 1999 in 2018. Z organizacijo dogodkov, kjer smo v letu 2020 presegli skupni prag 27.500 udeležencev, niso v spremenjenih razmerah izostali niti obiski šol, ki so se preselili v virtualno okolje.

Poleg podpore pri sklenitvi licenčnih pogodb v vrednosti 408.352 evrov, smo 6 projektov naših raziskovalcev podprli pri približevanju njihove rešitve trgu v skupni višini 43.400 evrov z razpisom Proof-of-concept sklada, obenem pa smo redno obveščali o razpisih za sodelovanje, za nameček pa so raziskovalci z našo pomočjo na mednarodnih inovacijskih tekmovanjih prejeli 6 nagrad.

Vse to in še več si lahko ogledate v preglednem videoposnetku: