Velik uspeh odcepljenih podjetij IJS na tekmovanju Start:up Slovenija!

Z včerajšnjo slavnostno razglasitvijo Start:up leta 2015 v okviru mednarodne podjetniške konference PODIM se je zaključilo letošnje tekmovanje Start:up Slovenija, katerega cilj je prepoznati najboljša slovenska start-up podjetja, jih strokovno in medijsko podpreti ter povezati z zasebnimi investitorji in potencialnimi partnerji. Tekmovanje je namenjeno celovitemu spodbujanju razvoja inovativne podjetniške aktivnosti in podjetniške kulture v Republiki Sloveniji, skozi leta pa je pridobilo sloves najpomembnejšega in najbolj priznanega dogodka na področju ustanavljanja in preboja start-up podjetij v Sloveniji.
 
Med letošnjih deset polfinalistov so se uvrstila tudi tri podjetja, ustanovljena na podlagi znanja, ustvarjenega na Institutu »Jožef Stefan« (IJS). Podjetje Plasmadis d.o.o., ki razvija tehnologijo za učinkovitejše vodenje plazemskih naprav za obdelavo površin v industriji, se je v finale uvrstilo z drugega mesta, podjetji RGA d.o.o. in InoVine d.o.o. pa sta si po predtekmovanju delili tretje mesto. Prvo si z razvojem superiorne genetike z izkoriščanjem genetskega fenomena »heterozisa« utira pot na trg hibridnih semen, drugo pa razvija tehnologijo za popolnoma nov koncept izdelave penin, ki z izločanjem kvasne biomase s pomočjo magnetnih nanodelcev omogoča pospešitev, poenostavitev in bistveno pocenitev proizvodnega procesa. Podjetju InoVine d.o.o. se je uspelo uvrstiti tudi v kasnejši finale peterice. Dodati velja, da dejavnost podjetja InoVine d.o.o., sicer odcepljenega podjetja Instituta “Jožef Stefan”, temelji na uporabi skritega znanja, razvitega na IJS, pri ustanovitvi podjetja pa sodeluje tudi zaposleni sodelavec Univerze v Ljubljani, skupaj s katero je Institut v Sloveniji patentiral izum, ki predstavlja del zgoraj opisane tehnologije in ki ga bo podjetje predvidoma tudi izkoriščalo.
 
K uspehu vseh treh podjetij je pomembno prispevala strokovna pomoč Centra za prenos tehnologij in inovacij (CTT), notranje enote Instituta »Jožef Stefan«, katere primarna naloga je prenos tehnologij in inovacij z Instituta v gospodarstvo. Raziskovalci – ustanovitelji navedenih treh podjetij – so svojo podjetniško pot začeli z obiskom govorilnih ur, ki jih CTT organizira vsak teden, da bi raziskovalcem Instituta omogočil predstavitev njihovih podjetniških idej in pogovor o možnostih za komercializacijo tehnologij, ki so jih razvili v okviru svojega delovanja na Institutu. CTT dodatno prispeva k identifikaciji tehnologij, primernih za trženje v obliki ustanovitve odcepljenega podjetja, v okviru organizacije mednarodne konference o prenosu tehnologij, ki bo letošnjega septembra potekala že osmo leto zapored. Ključni del konference je podelitev nagrade za inovacijo z največjim tržnim potencialom, o zmagovalcu pa na podlagi predstavitev odloči komisija, sestavljena iz domačih in tujih strokovnjakov s področja prenosa tehnologij ter predstavnikov tveganega kapitala. Ne gre spregledati, da so povratne informacije komisije odličen pokazatelj, ali je smiselno storiti nadaljnje korake v smeri komercializacije tehnologije, vključno z morebitno ustanovitvijo odcepljenega podjetja, ob tem pa velja izpostaviti, da so bili v preteklih letih udeleženci tekmovanja tudi ustanovitelji podjetij Plasmadis d.o.o., RGA d.o.o. in InoVine d.o.o., prav s tehnologijami, ki predstavljajo osnovo za delovanje navedenih podjetij.
 
Raziskovalci so bili pri ustanovitvi navedenih treh odcepljenih podjetij deležni tudi številnih ostalih visokokakovostnih storitev iz repertoarja Centra za prenos tehnologij in inovacij, predvsem v okviru priprave poslovnih načrtov, raziskav trga in tehnologije, zaščite intelektualne lastnine, formalnih postopkov ustanovitve podjetja in pridobitve vseh soglasij na matični instituciji, iskanja mednarodnih partnerjev za trženje in razvoj tehnologije, objave tehnoloških ponudb podjetja ter promocije tehnologij in podjetij na B2B sestankih, mednarodnih sejmih ter konferencah doma in v tujini.
 
Velik uspeh, ki so ga podjetniško usmerjeni raziskovalci Instituta »Jožef Stefan« dosegli v sodelovanju s Centrom za prenos tehnologij in inovacij, dokazuje, da je tržno izkoriščanje raziskovalnih rezultatov uresničljiv cilj, ki pa ga je veliko lažje doseči ob sinergiji znanstvenih znanj s specializiranimi znanji s področja prenosa tehnologij. Ker realizacija poslovnih ambicij raziskovalcev hkrati pomeni tudi trženje vrhunskih inovativnih tehnologij, bi bilo uspeh odcepljenih podjetij Instituta »Jožef Stefan« mogoče upoštevati kot model, ki lahko Slovenijo popelje v lepšo prihodnost visokotehnološkega podjetništva.

17711705329_3b956c07b0_z (1)

17277506343_a13e9ed298_z

14241656733_8b423e9087_m

17897799435_b2acb56522_m

17710583190_f3cca96560_m

17897964855_4939a7fca3_z

Photo: Mediaspeed.net