11. novembra, 2022

Na 15. ITTC podeljeni nagradi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO)

Na 15. Mednarodni konferenci o prenosu tehnologij (International Technology Transfer Conference, ITTC) sta bila tretjič zapored podeljeni nagradi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (World Intellectual Property Organization, WIPO).

Ocenjevalna komisija za nagradi WIPO, ki so jo sestavljali Alojz Barlič iz Slovenskega urada za intelektualno lastnino, Nina Urbanič, Slovenski podjetniški sklad, in Christoph Kempf, Karlsruher Institut für Technologie, je izbrala prejemnike priznanj »WIPO Medal for Inventors« in »WIPO IP Enterprise Trophy« na podlagi dela kandidatov v preteklih desetih letih.

WIPO Medal for Inventors: Svetovna organizacija za intelektualno lastnino WIPO nagrado podeljuje kot priznanje raziskovalcem na slovenskih javnih raziskovalnih organizacijah, ki s patentno zaščitenimi izumi prispevajo k razvoju in blagostanju slovenskega gospodarstva ter družbe.

Nagrado je prejel prof. dr. Miran Mozetič, raziskovalec z Odseka za tehnologijo površin Instituta »Jožef Stefan«, izumitelj s številnimi podeljenimi mednarodnimi patenti ter soustanovitelj podjetja Plasmadis, plazemska diagnostika in sistemi, d. o. o. Njegovo delo je vplivalo tudi na ustvarjena nova delovna mesta.

Prof. dr. Miran Mozetič
Foto: mag. Marjan Verč, Institut ”Jožef Stefan”, 2022

WIPO IP Enterprise Trophy: Namen priznanja je spodbujanje slovenskih podjetij k še bolj sistematični rabi sistema intelektualne lastnine, sodelovanju z javnimi raziskovalnim organizacijami ter metodični uporabi intelektualne lastnine pri svojem poslovanju.

Nagrado WIPO IP Enterprise Trophy je prejelo podjetje Elan, d. o. o. za dosežke na področju inovativnosti v zadnjih desetih letih, za aktivno sodelovanje z raziskovalnimi organizacijami in umestitvi številnih novih proizvodov z zaščiteno intelektualno lastnino na trg.

Matjaž Žagar, Elan d. o. o., Ana Krstov, Urad RS za intelektualno lastnino, mag. Leon Korošec, Elan, d. o. o.
Foto: mag. Marjan Verč, Institut ”Jožef Stefan”, 2022