Science Hack Day – Ideje in triki v znanosti

Science Hack Day je 48-urni dogodek za kogarkoli, ki bi rad ustvaril nekaj čudnega, smešnega ali resnega z znanostjo. Skupaj z ostalimi bo preveril, kako daleč lahko privedejo svojo idejo v 24 zaporednih urah. Oblikovalci, razvijalci, znanstveniki in tudi drugi, ki jih zanima ustvarjanje z znanostjo so dobrodošli – izkušnje v znanosti, s programiranjem ali izdelovanjem niso potrebne, zadostuje le radovednost.

Kaj je hack?

Hack je hitra rešitev nekega problema. Mogoče ni najbolj elegantna, je pa pogosto najpametnejša. Za njeno realizacijo se lahko uporabi karkoli – različne podatke, programe, orodja in materiale. Udeleženci tekom vikenda tvorijo multidisciplinarne ekipe: fiziki se povežejo z oblikovalci, oglaševalci združijo moči z biologi, razvijalci pomagajo šolarjem in dijakom. Bistvo Science Hack Daya je prepletanje idej, medijev, industrij in ljudi, ki skupaj ustvarijo nove ideje, sodelovanja in navdihe za prihodnost.

sciencehackday_logotext_150


Science Hack Day Ljubljana (15. in 16. oktober 2016)

V letu 2016 se bo Science Hack Day prvič odvijal v Sloveniji. V prostorih Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani se bo zbralo 150 udeležencev s skupnim ciljem ustvarjati stvari z znanostjo. Science Hack Day je popolnoma brezplačen dogodek, organiziran s strani prostovoljcev, ki ne bo mogoč brez sponzorjev in donatorjev. Samo njihova velikodušnost bo naše ideje podprla s hrano, pijačo, prostorom in raznimi drugimi nujnimi pripomočki.

Poslanstvo
Znanost mora biti nekaj splošno dostopnega – omogočati ljudem iz najrazličnejših ozadij raziskovati, sodelovati in ustvarjati nove načine interakcije z in prispevanja k znanosti. Glavni cilj Science Hack Daya je rušenje miselnih ovir, ki ljudjem preprečujejo igranje z znanostjo. Dogodek ni namenjen ustvarjanju novih izdelkov ali startupov, ampak se osredotoča na ljudi brez formalnega predznanja iz znanosti in njihov prvi stik z igranjem in eksperimentiranjem z znanostjo. Enakovredno pa znanstvenikom omogoča spoznavanje z novimi tehnologijami in sodelovanje s kolegi iz drugih branž.
Skupaj lahko udeleženci, ki drugače rešujejo probleme v različnih industrijah z in brez povezave z znanostjo, ustvarijo nove koncepte, ki na nepričakovane načine vplivajo na znanost in naš odnos do nje.

bildschirmfoto-2014-05-14-um-09-55-15

Mednarodno
Science Hack Day je mednaroden koncept dogodka, namenjen vsem tistim, ki jih zanima zanimiva, neverjetna, čudna in zabavna uporaba znanosti. Ideja je prosta za vsakogar, ki bi tak dogodek želel pripraviti v svojem mestu. Tako se je od leta 2010 odvilo že preko 60 Science Hack Dayev po celem svetu v 20 državah, med njimi so Brazilija, Irska, Španija, Madagaskar in Tajska.

Udeleženci

Dogodek je namenjen komurkoli. Ni nobene starostne, izobrazbene ali kakršne koli druge omejitve. Tekom vikenda bi se povezali v skupine do 8 članov, a svojo idejo lahko poskušajo realizirati tudi samostojno. Ker se spodbuja sodelovanje, je posameznik lahko član več ekip. Običajno udeležence Science Hack Daya sestavlja 33 % razvijalcev, 20 % znanstvenikov, 20 % umetnikov/oblikovalcev, ostali pa so mešanica vsega, od pisateljev, robotikov in pravnikov.

Sodelovanje z znanostjo
Udeležence bodo zanimala različna področja v znanosti. Nekaj jih bo že prišlo z dobro določenimi idejami, veliko pa jih bo še radovedno skalo svojo ali pa tisto pravo, h kateri bodo tekom vikenda prispevali. V ta namen se bo k sodelovanju povabilo predstavnike različnih strok in inštitucij na več načinov:
– Preko kratkih, 15 minutnih predavanj ob začetku bi nekaj predavateljev predstavilo njihovo delo, na koncu pa podali ideje s svojega področja, ki bi bile zanimive za udeležence.
– Na voljo je veliko podatkov in orodij, ki bi jih udeleženci lahko uporabili. Inštitucija ali podjetje bi lahko te informacije in gradiva dale na voljo brezplačno za namen dogodka, lahko pa tudi pomagali pri sami uporabi.
– Kot člani žirije bi na koncu določili najboljše ideje in zmagovalce.

Seveda pa so vsi razen slednjih dobrodošli, da na dogodku sodelujejo kot običajni udeleženci in skupaj z ostalimi poskušajo realizirati svoje ideje.

 

shd50_banner_retina-960x350

Okviren potek
Science Hack Day Ljubljana bo potekal dva dneva. V soboto dopoldne se bodo po pozdravnih nagovorih najprej predstavili predavatelji, nato pa bo imel vsak udeleženec možnost predstaviti svojo idejo. Sledi 24 ur ustvarjanja, razmišljanja in sodelovanja pri realizaciji idej. Udeleženci bodo imeli možnost prenočiti na prizorišču in tako čim dlje delali na svojem projektu. V nedeljo popoldne bodo ekipe predstavile svoje izdelke pred žirijo, ki bo na koncu razglasila zmagovalce. Predstavitve in zaključna slovesnost so odprte za javnost.

Na dogodek se je potrebno prijaviti najkasneje do 11. oktobra 2016 prek: https://www.eventbrite.co.uk/e/science-hack-day-ljubljana-2016-registration-26439622623