29. marca, 2019

Dan odprtih vrat 2019 – 23. 3. 2019, Ljubljana

Letošnjo sedemdeseto obletnico Instituta ”Jožef Stefan” smo pričeli z Dnevom odprtih vrat, ki je potekal minulo soboto.

 

Vodeni ogledi odsekov, centrov in laboratorijev so potekali vsako polno uro od devete ure naprej. Obiskovalci so se lahko neposredno seznanili z raziskovalnim delom glede na izbrani program. Le-ti so obsegali vprašanja o vesolju in življenju, o božjih delcih in njegovih večjih bratih, na kakšen način gradimo sodoben svet in kako je pravzaprav sestavljen (atomi, molekule), o svetu v malem (mikroskopiji), kot tudi o vsebinah o stičišču naravnega in digitalnega, življenja v čipih in čipov za življenje.

Že tako raznovrstne in praktično naravnane vsebine je obogatila vedno odlično obiskana Šola eksperimentalne kemije z zanimivimi in navdušujočimi preizkusi, dodatno pa je pred glavno stavbo Instituta potekala predstavitev virtualne resničnosti, obiskovalci pa so se lahko preizkusili tudi na posebno zasnovanem kolesu, ki je s poganjanjem proizvajal električno energijo.

Vzporedno z dogajanjem na Jamovi cesti 39 v Ljubljani, je bil organiziran brezplačen povratni avtobusni prevoz do Reaktorskega centra v Podgorici. Poleg raziskovalnega reaktorja TRIGA in razstave o jedrski tehnologiji, je program vključeval še oglede edinega slovenskega pospeševalnika TANDETRON, Odseka za znanosti o okolju in Centra za energetsko učinkovitost.

Obisk dogodka Dan odprtih vrat Instituta ”Jožef Stefan” je odlična priložnost za podjetja, da si ogledajo laboratorije Instituta in tako dobijo prvi vtis o možnostih sodelovanja, kar pripomore k vzpostavitvi novih sodelovanj med raziskovalnimi odseki IJS in gospodarstvom, kar je tudi cilj Konzorcija za prenos tehnologij iz JRO v gospodarstvo (KTT).

Sončen dan je privabil prve obiskovalce na osrednji prizorišči Instituta že pred deveto uro, mnogi pa so se zadržali tudi po izteku ogledov. Obiskovalci vseh starosti so nas obiskali iz celotne Slovenije, nekaj pa jih je bilo tudi iz tujine. Dogodek je bil odličen uvod v 27. Dneve Jožefa Stefana, ki se nadaljujejo v teh dneh z bogatim programom in ostalimi aktivnostmi.