DOGOVORITE SE ZA OBISK NA IJS

Šole lahko Institut »Jožef Stefan« med šolskim letom obiščete ob četrtkih. Za obisk  se dogovorite tako, da nam svojo željo po obisku sporočite na ijsobiski@ijs.si. Prosimo, da nam ob tem sporočite:

  • organizacija / šola;
  • način obiska (v živo / na daljavo);
  • koliko obiskovalcev bo prišlo (maksimalno število obiskovalcev je 45: 42 učencev in 3 spremljevalci);
  • okvirno starost obiskovalcev;
  • želen termin oz. datum – naj spomnimo, da obiske sprejemamo ob četrtkih;
  • uro obiska (obiske sprejemamo med 9. in 15. uro, ko se obisk že zaključi);
  • kateri program si želite ogledati in skušali vam bomo ustreči;
  • ime in priimek kontaktne osebe;
  • kontaktno telefonsko številko, na katero boste na dan obiska dosegljivi.

OGLEDI GLAVNE ENOTE NA VIČU V LJUBLJANI

Glavna enota Instituta »Jožef Stefan« se nahaja na Jamovi cesti 39 v Ljubljani (ogled zemljevida).

Po predhodni najavi nas lahko obiščete ob četrtkih med 9.00 in 15.00 uro. Prosimo vas, da nam svojo željo za ogled Instituta sporočite najmanj 14 dni pred načrtovanim dnem obiska.

Celoten ogled je lahko sestavljen iz enega programa v skupnem trajanju 1 ur in 15 min, ko si ogledate tri različne odseke (3 x 25 min).

Število obiskovalcev posameznega programa je zaradi varnosti med ogledi laboratorijev omejeno na največ 15 oseb (skupaj nas v posameznem tednu lahko obišče do največ 45 obiskovalcev). Med šolskim letom lahko sprejmemo obisk ene šole na teden. Naknadna sprememba števila obiskovalcev iz organizacijskih razlogov ni možna. V kolikor so obiskovalci šolarji ali dijaki, mora vsako sklupino spremljati učitelj, profesor ali druga odrasla oseba s strani šole s pedagoško izobrazbo.

Parkiranje osebnih vozil in avtobusov na površinah Instituta ni mogoče. Avtobusi, ki pripeljejo šolarje in druge organizirane skupine, lahko zapeljejo na glavno parkirišče, da se omogoči varen izstop potnikov. Obiskovalce lahko po končanem ogledu na glavnem parkirišču tudi poberejo.

Prosimo za dosledno upoštevanje varnostnih navodil, danih od osebja Instituta, še posebej laboratorijskega osebja. Prosto sprehajanje po laboratorijih zaradi varnostnih razlogov ni dovoljeno, zato prosimo, da se držite skupine.

IZVEDBA OBISKOV NA DALJAVO

V primeru, da bi prišlo do ponovnega omejevanja fizične bližine ljudi v času vašega potrjenega termina za obisk Instituta, smo na Institutu “Jožef Stefan” pripravili možnost izvedbe obiska vaše skupine na daljavo. S tem boste termin, ne glede na omejitve, vseeno lahko izpolnili s predstavitvijo vrhunskih naravoslovnih znanstvenih dejavnosti vašim šolarjem in študentom.

Velikost skupine v primeru nuje po izvedbi obiska na daljavo, je neomejena. Ker ni potrebe, da bi vašo skupino razdelili na varnostne podskupine po 15 ljudi, si bodo lahko vsi udeleženci obiska na daljavo istočasno ogledali predstavitev istih odsekov, laboratorijev ali centrov.

PRIPRAVLJENI PROGRAMI

Trajanje obiskov

Obisk IJS med šolskim letom: izberete si lahko enega izmed programov, ki vključuje oglede treh odsekov v skupnem trajanju 1 ure in 15 min (3 x po 25 minut).

Pregled rezerviranih terminov

Prosimo, preverite Pregled že rezerviranih terminov in nas kontaktirate za podrobnosti po mailu na ijsobiski@ijs.si.

Dodatna ponudba

Zaradi velikega zanimanja smo v sodelovanju z Odsekom za anorgansko kemijo in tehnologijo (K1) za vas pripravili tudi dodaten ponudbo »Šola eksperimentalne kemije«, ki jo bo predvidoma mogoče obiskati enkrat na mesec v trajanju približno pol ure. 

Spremembe programov

Zaradi narave dela, organizacije in zasedenosti laboratorijev, lahko koordinatorji obiskov programe obiskov naknadno spremenijo brez predhodnega posveta z obiskovalci. Pri tem se še vedno spoštuje dogovorjeni termin, dogovorjen čas obiska in dogovorjeno dolžino obiska. Za razumevanje se zahvaljujemo!

FOTOGRAFIRANJE

Fotografiranje v prostorih IJS in na zunanjih površina IJS je brez pisnega soglasja prepovedano. Za razumevanje se vam najlepše zahvaljujemo!

HRANA

Prosimo, da se med predstavitvami v laboratorijih ne prehranjujete, temveč vas vabimo, da malico izvedete pred ali po predstavitvah v laboratorijih. 

POSEBNO OBVESTILO ZA OBISKOVALCE ŠOLE EKSPERIMENTALNE KEMIJE:
Del obiska Šole eksperimentalne kemije je lahko tudi priprava sladoleda z uporabo tekočega dušika. Sodelavci IJS tam narejen sladoled z veseljem uživamo, vendar pa smo vas dolžni obvestiti, da Institut za izdelavo sladoleda ni registriran in za njegovo uživanje ne prevzema odgovornosti. Sladoled, narejen v času Šole eksperimentalne kemije, zato uživate na lastno odgovornost.

OGLEDI REAKTORSKEGA CENTRA V PODGORICI

Reaktorski center v Podgorici se nahaja na naslovu Brinje 40 v Dolu pri Ljubljani (ogled zemljevida).

Če je vaš cilj Reaktorski center v Podgorici, se za obisk dogovorite z Izobraževalnim centrom za jedrsko tehnologijo Milana Čopiča (ICJT), in sicer tako, da pošljete sporočilo na naslov icjt@ijs.si.

Opozarjamo, da je za ogled raziskovalnega reaktorja poleg predhodne najave iz varnostnih razlogov potrebno izpolniti tudi prijavnico za ogled raziskovalnega reaktorja TRIGA Mark II. Lepo prosimo, da sken izpolnjene prijavnice pošljete na naslova icjt@ijs.si in ijsobiski@ijs.si, originalni dokument pa na dan obiska prinesete s seboj.

POVEZANI OGLED OBEH LOKACIJ

Ob ustrezni organizaciji prevoza (Reaktorski center v Podgorici je namreč od glavne enote Instituta oddaljen približno 15-20 kilometrov) je mogoče združiti ogled obeh lokacij Instituta »Jožef Stefan«.

V primeru vprašanj nam pišite na ijsobiski@ijs.si. Z veseljem vam bomo pomagali!