DOGOVORITE SE ZA OBISK NA IJS

Za obisk Instituta »Jožef Stefan« se dogovorite tako, da nam svojo željo po obisku sporočite na ijsobiski@ijs.si. Prosimo, da nam ob tem sporočite:

  • željen termin in uro obiska;
  • koliko obiskovalcev bo prišlo (maksimalno število obiskovalcev je 45);
  • okvirno starost obiskovalcev;
  • kateri program si želite ogledati in skušali vam bomo ustreči;
  • kontaktno telefonsko številko, na katero boste na dan obiska dosegljivi.

OGLEDI GLAVNE ENOTE NA VIČU V LJUBLJANI

Glavna enota Instituta »Jožef Stefan« se nahaja na Jamovi cesti 39 v Ljubljani (ogled zemljevida).

Po predhodni najavi nas lahko obiščete vsak dan v tednu med 9.00 in 16.00 uro. Prosimo vas, da nam svojo željo za ogled Instituta sporočite najmanj 14 dni pred načrtovanim dnem obiska.

Celoten ogled je lahko sestavljen iz enega programa (3 x 20 min) ali največ dveh programov (2 sklopa po 2 x 20 min z vmesnim premorom).

Število obiskovalcev posameznega programa je zaradi varnosti med ogledi laboratorijev omejeno na največ 15 oseb (skupaj nas v enem dnevu lahko obišče največ 45 obiskovalcev). Med šolskim letom lahko sprejmemo obisk ene šole na teden. Naknadna sprememba števila obiskovalcev iz organizacijskih razlogov ni možna. V kolikor so obiskovalci šolarji ali dijaki, mora vse skupine spremljati učitelj, profesor ali druga oseba s strani šole s pedagoško izobrazbo.

Parkiranje osebnih vozil in avtobusov na površinah Instituta ni mogoče. Avtobusi, ki pripeljejo šolarje in druge organizirane skupine, lahko zapeljejo na glavno parkirišče, da se omogoči varen izstop potnikov. Obiskovalce lahko po končanem ogledu na glavnem parkirišču tudi poberejo.

Prosimo za dosledno upoštevanje varnostnih navodil, danih od osebja Instituta, še posebej laboratorijskega osebja. Prosto sprehajanje po laboratorijih zaradi varnostnih razlogov ni dovoljeno, zato prosimo, da se držite skupine.

PRIPRAVLJENI PROGRAMI

Trajanje obiskov

  • Obisk IJS med šolskim letom: izberete si lahko enega izmed programov, ki vključuje oglede treh odsekov v skupnem trajanju 1 ure in 15 min (3 x po 25 min).

Dodatna ponudba

Zaradi velikega zanimanja smo v sodelovanju z Odsekom za anorgansko kemijo in tehnologijo (K1) za vas pripravili tudi dodaten ponudbo »Šola eksperimentalne kemije«, ki jo bo predvidoma mogoče obiskati enkrat na mesec v trajanju približno pol ure. Vljudno prosimo, da preverite Pregled že rezerviranih terminov in nas kontaktirate za podrobnosti po mailu na ijsobiski@ijs.si.

Spremembe programov

Zaradi narave dela, organizacije in zasedenosti laboratorijev, lahko koordinatorji obiskov programe obiskov naknadno spremenijo brez predhodnega posveta z obiskovalci. Pri tem se še vedno spoštuje dogovorjeni termin, dogovorjen čas obiska in dogovorjeno dolžino obiska. Za razumevanje se zahvaljujemo!

FOTOGRAFIRANJE

Fotografiranje v prostorih IJS in na zunanjih površina IJS je brez pisnega soglasja prepovedano. Za razumevanje se vam najlepše zahvaljujemo!

HRANA

Prosimo, da se med predstavitvami v laboratorijih ne prehranjujete, temveč vas vabimo, da se s tem namenom vnaprej dogovorite za morebitne premore med predstavitvami. Institut ima tudi lastno restavracijo, ki je odprta za obiskovalce.

POSEBNO OBVESTILO ZA OBISKOVALCE ŠOLE EKSPERIMENTALNE KEMIJE:
Del obiska Šole eksperimentalne kemije, ki jo izvaja mag. Tomaž Ogrin, je tudi priprava sladoleda z uporabo tekočega dušika. Sodelavci IJS tam narejen sladoled z veseljem uživamo, vendar pa smo vas dolžni obvestiti, da Institut za izdelavo sladoleda ni registriran in za njegovo uživanje ne prevzema odgovornosti. Sladoled, narejen v času Šole eksperimentalne kemije, zato uživate na lastno odgovornost.

OGLEDI REAKTORSKEGA CENTRA V PODGORICI

Reaktorski center v Podgorici se nahaja na naslovu Brinje 40 v Dolu pri Ljubljani (ogled zemljevida).

Če je vaš cilj Reaktorski center v Podgorici, se za obisk dogovorite z Izobraževalnim centrom za jedrsko tehnologijo Milana Čopiča (ICJT), in sicer tako, da pošljete sporočilo na naslov icjt@ijs.si.

Opozarjamo, da je za ogled raziskovalnega reaktorja poleg predhodne najave iz varnostnih razlogov potrebno izpolniti tudi prijavnico za ogled raziskovalnega reaktorja TRIGA Mark II. Lepo prosimo, da sken izpolnjene prijavnice pošljete na naslova icjt@ijs.si in ijsobiski@ijs.si, originalni dokument pa na dan obiska prinesete s seboj.

POVEZANI OGLED OBEH LOKACIJ

Ob ustrezni organizaciji prevoza (Reaktorski center v Podgorici je namreč od glavne enote Instituta oddaljen približno 10 kilometrov) je mogoče združiti ogled obeh lokacij Instituta »Jožef Stefan«.

V primeru vprašanj nam pišite na ijsobiski@ijs.si. Z veseljem vam bomo pomagali!