27. novembra, 2020

Nagradi sejma ”Sarajevo 2020” za raziskovalce Instituta ”Jožef Stefan”

Med 23. in 24. novembrom 2020 je potekal prvi virtualni sejem inovacij in podjetništva ”Sarajevo 2020”, kjer so se iz regij nekdanje skupne države zbrali raziskovalci in predstavniki malih in srednje velikih podjetij. Namen organizatorjev dogodka je bilo predvsem spodbuditi raziskovalce k podjetnosti in podjetnike k inovativnosti.

Pri organizaciji dogodka je sodeloval tudi Konzorcij za prenos tehnologij iz javnih raziskovalnih organizacij v gospodarstvo, v okviru katerega je sodelavec Tomaž Lutman iz Centra za prenos tehnologij in inovacij na Institutu ”Jožef Stefan” skupaj z Urško Fric (Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu) in Petrom Alešnikom (Univerza v Mariboru), sodeloval v mednarodni strokovni žiriji, ki so jo sestavljali še člani iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, in Severne Makedonije.

Ocenjevanje je potekalo na način, da so predstavniki določene države lahko glasovali le za inovacije drugih držav. Med ključnimi ocenjevalnimi kriteriji so bili stopnja inovativnosti, možnost komercializacije in učinki na družbo. V presoji je bilo kar 36 inovacij, od tega 6 iz Slovenije. Institut ”Jožef Stefan” in Univerza v Mariboru sta vsaka sodelovali z dvema inovacijama, Kmetijski inštitut Slovenije in Fakulteta za informacijske študije pa vsaka z eno inovacijo.

V zelo zahtevnem izboru sta obe inovaciji z Instituta ”Jožef Stefan” prejeli nagrado. Prestižni naziv Inovacije leta (Inovacije godine ”Sarajevo 2020”) so za tehnologijo Method for treatment medical devices made from nickel – titanium (NiTi) alloys prejeli Ita Junkar, Rok Zaplotnik, Metka Benčina, Janez Kovač in Miran Mozetič.

Srebrno medaljo so prejeli Dragan Mihailović, Damjan Svetina, Anže Mraz in Rok Venturini za tehnologijo Memory device and method for its operation.

Nagrajenim raziskovalcem Instituta ”Jožef Stefan” izrekamo na Centru za prenos tehnologij in inovacij iskreno priznanje za njihovo odlično uvrstitev in mednarodno prepoznani potencial njihovih tehnologij ter se veselimo njihovih prihodnjih dosežkov. Prav tako tudi prejemnikom druge srebrne in bronaste medalje z Univerze v Mariboru.