15. oktobra, 2020

13. Mednarodna konferenca o prenosu tehnologij 8. 10. 2020, svetovni splet

Že trinajstič zapored je 8. oktobra 2020 potekala največja slovenska konferenca o prenosu tehnologij z mednarodnim obeležjem in udeležbo. Za razliko od prejšnjih let, je tokrat potekala v digitalni obliki preko svetovnega spleta. 

V uvodnih nagovorih so udeležence pozdravili ministrica dr. Simona Kustecprof. dr. Jadran Lenarčič in dr. Špela Stres. O različnih tematikah, povezanih s prenosom tehnologij v okviru akademskega okolja, sta spregovorila dr. Jeff Skinner in dr. Jon Wulff Petersen

Sledilo je tekmovanje mladih raziskovalcev z javnih raziskovalnih organizacij in izmed predstavljenih projektov je ocenjevalna komisija kot inovacijo z največjim tržnim potencialom izbrala VirOut, novo tehnološko rešitev za sterilizacijo vode z uničevanjem v vodi prisotnih škodljivih mikroorganizmov na okolju prijazen način. Zmagovalno ekipo sestavljajo zaposleni iz treh slovenskih javnih raziskovalnih organizacij – Instituta ”Jožef Stefan”, Nacionalnega inštituta za biologijo in Univerze v Ljubljani – in sicer Gregor Primc, Arijana Filipič, Rok Zaplotnik, Miran Mozetič, Ion Gutierrez-Aguirre, David Drobnik, Matevž Dular in Martin Petkovšek.

Raziskovalna skupina z Instituta ”Jožef Stefan”, Nacionalnega inštituta za biologijo in Univerze v Ljubljani (Foto: Marjan Verč, Institut Jožef Stefan, 2020)

Prav tako je bila nagrajena tehnologija uporabe funkcionaliziranega zlata za nadomeščanje uporabe okolju škodljivega srebra pri izdelavi protimikrobnega, neizpirnega tekstila za obleke, za katero so zaslužni Marija Vukomanovič, Srečo Škapin in Danilo Suvorov. Posebna zahvala gre tudi preostalim ekipam, ki so predstavile svoje rešitve in so blizu umestitvi na trg. Verjamemo, da bomo tudi o njih v prihodnje še veliko slišali.

Prejemnica druge nagrade – ddr. Marija Vukomanović (Foto: Marjan Verč, Institut Jožef Stefan, 2020)

Dopoldanski del je bil namenjen tudi dvostranskim srečanjem med raziskovalci in podjetniki. 134 udeležencev iz 14 držav je na 51 virtualnih sestankih spregovorilo o možnostih sodelovanja, pri čemer so bili udeleženci tako iz univerz, raziskovalnih institutov, podjetij, zagonskih podjetij, kot tudi drugih podpornih organizacij.

Kot ena večjih novosti letošnje konference je bila podelitev dveh nagrad Svetovne organizacije za intelektualno lastnino – WIPO IP Enterprise Trophy in WIPO Medal for Inventors

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino z nagrado IP Enterprise Trophy spodbuja podjetja, vključno z malimi in srednje velikimi podjetji, k domiselni rabi sistema intelektualne lastnine pri njihovem poslovanju in/ali k uspešni izvedbi aktivnosti, ki vodijo v spoštovanje intelektualne lastnine v širši javnosti.

Po izboru mednarodne komisije je nagrado WIPO IP Enterprise Trophy prejel Razvojni center eNeM Novi Materiali d.o.o.

Utemeljitev: Razvojni center eNeM Novi Materiali aktivno sodeluje z več javno-raziskovalnimi organizacijami. V zadnjih desetih letih razvijajo izdelke, ki temeljijo na prenosu javnih raziskav v prakso. Ti izdelki so tudi primerno zaščiteno z vidika industrijske lastnine. Kandidat je prepričal z izjemno uporabo sistema intelektualne lastnine in dejavnostmi za izgradnjo spoštovanja javnosti do intelektualne lastnine z različnimi javnimi kampanjami, ki so večinoma usmerjene v okolju prijazne rešitve in temeljijo na novo razvitih izdelkih. In končno, v podjetju redno in metodološko spodbujajo ustvarjalnost in inovativnost med svojim osebjem.

Nagrado WIPO Medal for Inventors Svetovna organizacija za intelektualno lastnino podeljuje odličnim raziskovalcem, ki s svojim delom prispevajo k blaginji in napredku v posameznih državah. 

Nagrado WIPO Medal for Inventors je prejela prof. dr. Alenka Vesel z Instituta ”Jožef Stefan”. 

Utemeljitev: V zadnjem desetletju je prof. dr. Alenka Vesel pridobila več mednarodnih patentov, je soustanoviteljica podjetja Plasmadis. Na podlagi njenih patentiranih izumov so bili razviti in na trg lansirani različni izdelki in storitve.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo in se že veselimo njihovih prihodnjih uspehov.

Prof. dr. Alenka Vesel (Institut ”Jožef Stefan”) in mag. Mitja Koprivšek (RC eNeM d.o.o.) (Foto: Marjan Verč, Institut Jožef Stefan, 2020)

Popoldanski del je bil namenjen okrogli mizi o upravljanju intelektualne lastnine v gospodarstvu, kjer so prof. dr. Alexandru Marin, mag. Mladen Vukmir, Gverino Ratoša (Hidria d.o.o.) in Drago Lemut (Le-Tehnika d.o.o.) v živahni razpravi predstavili svojo plat zgodbe na tem področju – iz akademskega in poslovnega vidika.

Udeleženci so lahko prisluhnili tudi predstavitvam znanstvenim prispevkom o prenosu tehnologij in zaščiti intelektualne lastnine. Prispevke si lahko preberete tu. Prav tako so bili predstavljeni raziskovalni projekti najbolj vidnih slovenskih raziskovalcev zadnjih nekaj let.

Digitalna izvedba konferenca je tradicionalno povezala predstavnike akademsko-raziskovalne sfere s podjetji iz Slovenije in tujine ter pomembno prispevala k nadaljnjim prizadevanjem pri prenosu tehnologij z javnih raziskovalnih organizacij v podjetniško prakso.

Dodatne podrobnosti so na voljo tudi v Sporočilu za javnost.