8. Mednarodna konferenca o prenosu tehnologij in Dan inovativnosti 2015

Center za prenos tehnologij in inovacij na Institutu “Jožef Stefan” je v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije 16. septembra 2015 na Brdu pri Kranju organiziral 8. Mednarodno konferenco o prenosu tehnologij. Konferenca je potekala v sodelovanju z dogodkom Dan inovativnosti 2015 in je bila namenjena raziskovalcem iz javnih visokošolskih in raziskovalnih institucij, oblikovalcem nacionalnih politik, zasebnim investitorjem in finančnim institucijam, inovatorjem, podjetnikom, študentom s podjetniškimi ambicijami, predstavnikom podpornega okolja za spodbujanje podjetništva in inovacij ter drugi zainteresirani javnosti.
 
Letošnjo konferenco sta kot slavnostna govorca otvorila mag. Samo Hribar, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), in dr. Tomaž Boh, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Otvoritveni del je z nagovorom zaključila dr. Špela Stres, vodja Centra za prenos tehnologij in inovacij na Institutu “Jožef Stefan”. Mag. Samo Hribar je spregovoril o opaženem dvigu zavedanja o pomembnosti področja prenosa tehnologij v zadnjih letih v Sloveniji in o potrebi po spodbujanju financiranja inovacij s pomočjo javnih sredstev. Dr. Tomaž Boh je izpostavil pomembnost vzpostavitve sodelovanja med gospodarstvom in javnimi raziskovalnimi organizacijami ter poudaril osredotočenost ministrstva na spodbujanje odlične znanosti, internacionalizacije in prenosa znanja v trikotniku znanja (»knowledge triangle«). Dr. Špela Stres je spregovorila o pomanjkanju javnih virov financiranja za dejavnost prenosa tehnologij in o koristih, ki jih tovrstno financiranje lahko predstavlja za širšo družbo.
 
Na konferenci je bilo prisotnih več kot 100 obiskovalcev, ki so se udeležili naslednjih predavanj:

  • Triin Udris, strokovnjakinja za evropsko financiranje in partnerstva, Oxford Innovation, Kako se spopasti z izzivi v raziskovalno-poslovnih sodelovanjih?
  • Marko Derča, A.T. Kearney, Kako ustvariti in oživeti najbolj nemogoče inovacije?
  • Luigi Amati, izvršni direktor META Group in podpredsednik Business Angels Europe, Raziskovalno usmerjena podjetja in skladi tveganega kapitala, nemogoča poroka.
  • Tadej Jevševar, Chipolo, d.o.o., Z inovativnimi idejami uspešno v svet – izkušnja podjetja Chipolo.

V okviru konference je bila podeljena tudi nagrada za inovacijo z največjim gospodarskim potencialom, ustvarjeno na javnih raziskovalnih organizacijah v letu 2015. Mednarodna ocenjevalna komisija, ki so jo letos sestavljali g. Uroš Glavan iz podjetja DTK Murka, g. Rok Habinc iz sklada STH Ventures, mag. Marjana Majerič iz Tehnološkega parka Ljubljana, mag. Nina Mazgan iz podjetja META Group in Triin Udris iz družbe Oxford Innovation, je podelila dve nagradi v skupni vrednosti 2.000 EUR.
 
Nagrajeni sta bili naslednji inovaciji:

  • prvo nagrado v višini 1.500 EUR je prejela skupina Odseka za sisteme in vodenje na Institutu “Jožef Stefan”, ki jo sestavljajo prof. dr. Đani Juričić, dr. Pavle Boškoski, dr. Bojan Musizza, dr. Janko Petrovčič, Boštjan Dolenc in Stanislav Černe, in sicer za njihovo inovacijo “ToPHM – Reliable cost effective condition monitoring, prognostics and health management of rotational machines and drives”, s katero vstopajo v svetovno konkurenco ponudnikov nadzora delovanja in načrtovanja preostale življenjske dobe vrtljivih industrijskih strojev;
  • prejemnika druge nagrade v znesku 500 EUR sta bila prof. dr. Christoph Gadermaier in Daniele Vella, raziskovalca Odseka za kompleksne snovi Instituta “Jožef Stefan”, za njun izum “Nanomod – The sub-wavelength optical modulator”, ki izboljšuje učinkovitost optičnih komunikacij in zaradi izjemne kompaktnosti med drugim omogoča razvoj aplikacij za optične komunikacije med čipi, s tem pa je potencialno mogoč tudi vstop na 300-milijonski trg optičnih modulatorjev.

Vzporedno s konferenco so potekali spoznavni sestanki med podjetji in raziskovalci; v štirih urah so se na kar 59 bilateralnih sestankih številni raziskovalci Instituta “Jožef Stefan”, Kemijskega inštituta in Univerze v Ljubljani pogovarjali s predstavniki več kot 20 uspešnih podjetij, kot so BSH Hišni aparati, Lek, UNIOR, ETI, Domel, Danfoss Trata, Plastika Skaza in druga.
 
Vse informacije o konferenci so dostopne na spletni strani http://tehnologije.ijs.si/8ittc.
 
Ponovno se iskreno zahvaljujemo vsem predavateljem, članom ocenjevalne komisije in obiskovalcem, seveda pa tudi vsem našim podpornim partnerjem: TehnoCenter UM d.o.o., Univerza v Mariboru, Nacionalni inštitut za biologijo, Innovation Leadership Agency Praha, Schwarz&Partner, Bay Zoltán Nonprofit Ltd., Univerza v Ljubljani, Center za prenos tehnologij na Univerzi v Beogradu in Univerza v Sofiji “St. Kliment Ohridski”.
 
 
8ittc_1
 
 
8ittc_2
 
 
8ittc_3
 
 
8ittc_4